Korun tarina

Pihtipudas-koru

Pihtipudas-korun taustalta löytyy Pihtipudas-Seura ry. 

Vuonna 1958 perustetun seuran historiassa omaa korua Pihtiputaalle ehdittiin miettiä jo muutamaankin otteeseen vuosikymmenten aikana. Kun Kalevala Koru lähti mukaan suunnittelemaan korua yhteistyökumppanina, saatiin kuin saatiinkin oma koru julkaistua vuonna 2019. Korua voi ostaa Kotiseudun Sanomien toimituksesta Pihtiputaalta ja näin tukea seuran tekemää tärkeää kotiseututyötä. 

Korun esikuvana on Pihtiputaalta, Pohjoisniemen Madenevankankaan kaivauksilta v 1998 ( Juhani Krook ) löydetty vanha, kampakeraamiselle ajalle ajoittuva ruukunpalanen, joka on sittemmin liitetty Suomen Kansallismuseon kokoelmiin. Ehkä maankamaran elämänjäljet, Pihtiputaan järvet rantoineen, suot ja harjut sekä tähtitaivaan johdatus Pohjolaan ovat toimineet ruukuntekijän inspiraationa. Nyt tuo muinainen ruukunpalanen on ikuistettu Pihtipudas-koruun. Korun muodot ja kuviot luotsaavat kantajaansa hahmottamaan omia juuriaan, elämän suuntaviivoja ja toivottavat kantajalleen voimaa ja rohkeutta kertoa ylpeästi omaa tarinaansa. 

Kauan sitten kylmyys yritti vallata ja kukistaa tienoon. Talvet pitenivät ja jääpeite vangitsi maan. Vuosituhansien ajan maa nöyränä taipui, odottaen vapautumistaan. Lopulta kylmyys väistyi, jää suli ja vedet kuohuivat. Paetessaan talvi uursi maan pintaan jälkensä- syviä arpia, kuin suuntaviivoja, harjuja, laaksoja, soita ja lohkareita. 

"Elämän jälkiä", maa totesi ylpeänä ja voimaantuen alkoi oikoa kyyryyn painunutta ryhtiään, nousi ja hurjasti tanssien muovasi maisemaa, muinaisjärvien kimmeltävä puku yllään välkehtien. Tanssin päätteeksi maa hymyili, oli tyyni ja rauhallinen-  näin oli hyvä.

Maan arpiin ja uurteisiin oli syntynyt kolme suurta järveä, jotka nykyään kantavat nimiä Muurasjärvi, Alvajärvi ja Kolima. Maa oli valmis, hedelmällinen ja se odotti. 

Ajan saatossa taivaalla tuikkiva Otava tähtineen johdatti ihmiset Pihtiputaalle - kotiin. 

-Pihtipudas-Seura 


Pihtiputaalla yhdistyy hienolla tavalla kaunis luonto, vanha historia sekä hyviin liikenneyhteyksiin nojaavat elinkeinot.

Kalevala korun kanssa yhteistyössä toteutettu Pihtipudas -koru tuo esille hienolla tavalla paikkakunnan tuhansia vuosia vanhaa historiaa. Korun malli on peräisin noin 7000 vuotta vanhasta ruukunpalasta, joka on löytynyt paikkakunnallamme toteutettujen arkeologisten kaivauksien yhteydessä. 


Pihtipudas on osa kauneinta järvisuomea ja samalla monien lomapaikka. Korun muodon kolme kulmaa, viittaavat kolmeen suurimpaan järveemme Muurasjärveen, Alvajärveen ja Kolimaan. Suurin osa Pihtiputaan nykyisistä asutuksesta sijoittuu näiden järvien rannalle. Mainitun kolmen järven rannoilla sijaitsee myös suurin osa paikkakuntamme noin tuhannesta loma-asunnoista.

-Ari Kinnunen

Pihtiputaan kunnanjohtaja


 

Pihtipudas koru on ollut meillä ajatuksena aikaisemminkin muutamia vuosia sitten ja silloinkin suunniteltiin Pihtiputaalta löytyneen korun tai muinaismuiston hyödyntämistä korun mallina.

Hanke ei edennyt silloin. Nyt on kuitenkin Kalavala korun ja Pihtiputaan kunnan ja Pihtipudas seuran kanssa yhteistyössä syntynyt hieno Pihtipudas koru, joka pohjautuu kivikauden aikaiseen kampakeraamiseen löytöön. Pihtipudas seuran näkökulmasta koru on vahvasti kotiseututyötä ja paikkakunnan identiteetin vahvistaja. Itseni näen kulkemassa koru kaulassa asuinkyläni Korppisella olevan luontoreitin varrella olevan Pienen Kivimäen päällä. Mistä avautuvat hienot näkymät Pihtiputaan luontoon ja järvimaisemaan. Kivimäki on kuulunut jääkauden jälkeiseen Yoldian meren ulkosaaristoon. Täällä voi tuntea henkäyksen vuosituhansien takaa.

Pihtipudas koru on mielestäni aito asia ja sitä voi olla hyvin ylpeä..

-Juha Siekkinen

Pihtipudas-Seura